041 789 319 satjam@gmail.com

Zdravniki, če želite biti elita, naredite red v svojem cehu

Vsakič ko se odločim, da bom oddal komentar na dogajanja v zvezi z zdravniško stavko, me nov dogodek spodbudi k »dodatku«.

V Dnevniku sem prebral dobro pismo Petre Lužnik iz Kranja, katere sin je prenehal s študijem medicine, ker je bil razočaran nad »stanjem duha« Medicinske fakultete in je zato raje doktoriral iz fizike. Najbolj ga je prizadelo mnenje profesorjev Medicinske fakultete, da so bodoči zdravniki (vsi, ki doštudirajo) elita naše družbe! To se tudi nazorno kaže, ko se sprehodiš okoli UKC Ljubljana in po lokalih sedijo zdravniki s stetoskopom okoli vratu. Kot da bi se bali, da bi jih zamenjali za kak »nižje« rangiran poklic! Dekan Medicinske fakultete ne priznava nobene »alternative« zdravljenja (na primer homeopatija), če se tega ne uči na medicinski fakulteti. Kitajci so zdravili pred več kot 5000 leti, menda so se nekaj naučili, pa tega ni v učbenikih medicinske fakultete!

Prebral sem odziv dr. Igorja Muževiča, ki je razočaran nad medijskim zgražanjem zaradi izjave »znanega anesteziologa«. Po njegovem mnenju slovenski zdravniki nadpovprečno dobro opravljajo svoje delo v merilu EU. Prof. Alojz Ihan meni, da je pravica zdravnikov, da stavkajo, ker je bila to že v »starem socialističnem sistemu« sveta pravica, in se javnost ne bi smela vmešavati, temveč pustiti, da se oblast dogovori z njimi (moj komentar: plačamo naj pa mi državljani).

Sprašujem se, kaj je krivo za vzvišenost zdravnikov (Fidesa). Odgovor je zame enostaven: izobraževalni sistem. Kot vsi vemo, na Medicinsko fakulteto v Ljubljani sprejmejo samo »gimnazijske odličnjake«. Po razumevanju medicinske stroke so to najboljši med najboljšimi zaradi učnega uspeha, kar je njihova prva zmota. Pridni in ubogljivi povprečno inteligentni dijaki so se pripravljeni učiti za odličen uspeh, posebno če imajo doma zahtevne starše in so v šoli ubogljivi (pri nas smo jim rekli piflarji). Inteligentni in »preveč živahni« dijaki nočejo slediti pouku, če profesorji niso kos nalogi, da zanimivo predstavijo svoj predmet. Prepogosto je živahen učenec kaznovan s slabšim uspehom zaradi svojega obnašanja. Uspešni zdravniki niso pobegnili v tujino zaradi plače, ampak ker so dobili občutek, da v naši državi ne morejo uspeti, ker so jim povprečni kolegi »z zvezami« uspešno grenili življenje in jim preprečili napredovanje.

V času študija mojih staršev (oba zdravnika specialista) je poleg dobrega učnega uspeha moral bodoči študent medicine pokazati tudi empatijo do sočloveka, moral je biti urejen, narediti nekakšen »psihološki« preizkus. Če je profesor ocenil, da ni primeren, ni končal šole. Sedaj, ko je ob vpisu važen samo šolski uspeh, imamo zdravnike, ki mislijo, da zanje ne velja Gaussova naravna porazdelitev (zato pravim, da ne znajo matematike). V vsakem poklicu so odlični, povprečni in slabi! Zato dr. Igor Muževič nima prav. Med družinskimi zdravniki (ali drugimi) je nekaj tudi zelo slabih. Izvirni greh je v Zdravniški zbornici Slovenije, ki ne opravlja svoje funkcije. Prof. dr. Beović je po televiziji prostodušno povedala, da »oni« ne morejo odvzeti licence slabemu zdravniku, tudi če je naredil grobo strokovno napako, ker potem ne more opravljati svojega poklica!

Take nebuloze na denimo Inženirski zbornici Slovenije ne bi nikoli izrekli. Pri nas velja, da in lahko opravlja svoj poklic na ravni, ki ne ogroža varnosti in zdravja. če kdo naredi grobo strokovno napako, se mu odvzame licenca Lahko je samo pomočnik, ki ga nekdo nadzira. Enako bi moralo veljati za zdravnike!

Prof. Ihanu bi zastavil vprašanje, zakaj stavkajo tako, da ogrožajo naša življenja. Trdijo, da ravnajo obratno, da stavkajo za nas! Če nekdo čaka na pregled ali na operacijo več let, je to zame »prikrita« evtanazija! Koliko je možnosti, da ne boš umrl ali imel trajnih posledic? Bil je cel hudič, ko je nekdo predlagal, da se dovoli evtanazija pod enakimi pogoji kot v Švici, in so zdravniki odvrnili, da so zaprisegli, da bodo ščitili življenje. Obnašanje zdravnikov, ki stavkajo, kaže, da to ni res. Verjetno vsak dan nekdo umre zaradi njihovega obnašanja, nima pa imena in priimka, ampak je samo statistika.

Zdravniki se med drugim razburjajo, ker je premalo specialistov na različnih smereh in morajo opravljati nadurno delo. Naj omenim, da specializacije razpisuje Zdravniška zbornica. Iz dnevnega časopisja in celo iz naše ulice mi je znano, da so mladi diplomanti medicine odšli v Avstrijo, ker niso dobili specializacije (niso bile razpisane). Nekateri »stari zdravniki« so poskrbeli za to, da sedaj nimajo konkurence in lahko izsiljujejo. Torej »dohtarji«, pritožite se na vašo zbornico! Kaj ima s tem opraviti vsakokratna vlada? Gospa Beović vidno dela proti obstoječi, se ve, kdo je naročnik! Eden od razlogov je tudi, da imajo zdravniki preveč dopusta. Dva do tri mesece dopusta, ki ga izkoriščajo tudi za »delo pri zasebnikih«. Dodatni dopust so si izborili zaradi »izgorelosti«, da bi se spočili. Sedaj to ni več problem, ker lahko delajo pri zasebnikih dvojni delovni čas? Normalen človek tega ne zmore, razen če med rednim delovnim časom počiva. Ostali zaposleni v Sloveniji imamo po okoli 38 letih delovne dobe dober mesec dopusta. Zakaj zdravniki več? Zaradi dopustov je tako stalno odsotnih od 25 do 30 odstotkov zdravnikov v UKC.

Zdravniki se radi branijo, da nosijo največje breme, ker imajo pred seboj živega človeka in nosijo odgovornost za njegovo življenje. Sploh se ne zavedajo, koliko je takih poklicev! Gasilci, policisti, strojevodje na železnici … Če gradbeni projektant naredi napako, se zruši most in ubije denimo 100 ljudi, če se zmoti pri projektiranju največjih stolpnic, ubije 1000 ljudi, če naredi kemijski tehnolog napako pri projektiranju naprav za pitno vodo, lahko zastrupi 100.000 ljudi, če fizik v NEK naredi napako, ubije par milijonov ljudi …

Zdravniki, če si želite biti elita, najprej naredite red v svojem cehu. Plača ne more biti odvisna od tega, kdo je mlad ali star zdravnik (specialist), ampak od tega, kaj zna in koliko naredi. Med vami so taki, ki bi si zaslužili 10.000 evrov ali več plače. So pa tudi taki, ki delajo škodo, taki bi morali zapustiti ta poklic. Ti so tudi najglasnejši! Tako imamo preveč doktorjev znanosti in premalo zdravnikov! Raje bi videl, da me »obdela« povprečno dober zdravnik, ki premore empatijo do bolnika. Če bo v dvomih, bo tako poklical specialista za problem ali kolega, ki mu zaupa. Takih, ki vse znajo, samo zato, ker imajo doktorat, pa se je za bati.

Plače v posamični državi so v nekem razmerju od najnižje do najvišje, odvisno od BDP države. Od tega je odvisno, kako dobro živimo. Če ima gradbinec nizko plačo, je tudi hiša cenejša. Ne vidim razloga, da stavkate. Če kdo lahko dobi boljšo plačilo v tujini, naj gre v tujino. Odraščal sem brez očeta, ker je služil kruh kot zdravnik specialist v Švici, Nemčiji. Imel je mesec dni dopusta. Ko se je vrnil, je bil izmučen, družina pa odtujena. Žalostno je, kako se zdravniki med sabo spoštujete in kaj ste pripravljeni narediti drug drugemu! Vse kaže, da se ne znate zmeniti o ničemer razen o denarju!

Še nasvet: Zdravniški zbornici je treba odvzeti vsa pooblastila, dokler ne dokaže, da ni »sindikalna« organizacija, ampak vrhovna strokovna organizacija. In pa zamenjati vodstvo. Koliko staršev, svojcev se bo moralo leta preganjati po sodiščih, ker Zdravniška zbornica brezkompromisno in neetično ščiti svoje člane.

Marko Germ, Ljubljana