041 789 319 satjam@gmail.com

Prof. dr. Krešimir Pavelič je mednarodno priznan vrhunski medicinski strokovnjak, dolga leta dekan puljske medicinske fakultete. Za odškodnino 30.000 kun je tožil osrednji medijski časopis 24sata (5.000 eur), ker so ga na Hrvaškem sramotili zaradi opozoril, ki jih je izdal v zvezi s cepivom proti COVID-u.

Občinsko sodišče v Novem Zagrebu je pravnomočno razsodilo v korist profesorja Pavelića. Portal 24sata mu mora plačati 30.000 kun za objavo tega nepremišljenega članka. Sodišče pravi, da sta bila okrnjena ugled in čast profesorja.

Vir: https://www.logicno.com/politika/prof-pavelic-dobio-presudu-protiv-24sata-moraju-mu-platiti-30-000-kuna.html

Že v podnaslovu članka portala 24sata: “Tukaj je vse, kar si je doktor Pavelić izmislil in napačno predstavil v svoji predstavitvi o koroni in cepivih” so zapisali, da “širi teorije zarote“, da je podal številne “lažne trditve“, da “manipulira s podatki iz Izraela“, da “lažno trdi, da so cepiva nevarna” itd.

V procesu so zaslišali številne Pavelićeve sodelavce, ki so na sodišču opisali, da gre za odličnega znanstvenika na področju molekularne biologije, medicine in onkologije, z velikim številom vodstvenih in pomembnih administrativnih funkcij v mednarodnih in domačih znanstvenih telesih, članstva v znanstvenih združenjih, specializacije v tujini, številne nagrade in priznanja, članstva v uredniških odborih in revijah ter številne recenzije za znanstvene revije in projekte.

Portal 24sata je škodoval mojemu ugledu kot državljana, znanstvenika in zdravnika ter navsezadnje kot univerzitetnega profesorja,” je Pavelić navedel v tožbi, v kateri je od časopisa 24sata zahteval 30.000 kun odškodnine.

Sodišče v sodbi med drugim navaja: “Nezakonito je izražati vrednostne sodbe z namenom, da bi koga obrekovali, in z namenom obveščanja javnosti, ki NI ‘v dobri veri’.”

»Zaradi dejstva, da gre za tako odličnega znanstvenika, predvsem iz medicinskega področja, ki je povezano s tematiko, o kateri je govoril in je predmet žaljivega članka, bi bilo primerno ravnanje ‘v dobri veri’, če bi njegovim predstavljenim tezam nasprotovali z mnenjem enakovrednega strokovnjaka iz področja, o katerem je govoril.

Razlaga sodišča v sodbi: Nasprotno, toženec (časopis) je prek svojega novinarja s člankom obrekoval tožnika (prof. Paveliča), s čimer je popolnoma razvrednotil njegovo kariero in znanstvene dosežke ter znanstveno avtoriteto in integriteto. Bralcu ni omogočil, da bi spoznal lik in delo tožnika (prof. Paveliča) na način, da si lahko iz članka ustvari svoje stališče do teme. Tak način pisanja pa bralcu vsiljuje določeno stališče in NI objavljen ‘v dobri veri’.

V sodbi je še dodano, da je sporni avtor članka Marko Šnidarić v pričanju pred sodiščem izjavil, da se je med delom na članku posvetoval z očetom, zdravnikom in nekaterimi epidemiologi. Vendar sodišče meni, da je to nezanesljivo, saj članek NE omenja zdravnikov in epidemiologov, ki bi imeli drugačen odnos od dr. znanosti profesor Pavelić. Portal 24sata se je nanašal na drugorazredne podatke iz Faktografa.

Sodišče je novinarjev zagovor v celoti zavrnilo. V obrazložitvi sodbe je sodnik Mate Kukavica izrecno zapisal: »Informacije v tem članku NISO objavljene ‘v dobri veri’. Odločilen je tudi ‘vtis povprečnega bralca’. Zato je treba pregledati vse podatke in opremo članka vključno z naslovi in podnaslovi.«

Profesor dr. Pavelić je:
*organizator številnih mednarodnih znanstvenih srečanj,
*je glavni raziskovalec v številnih mednarodnih in domačih znanstvenih projektih,
*avtor več znanstvenih knjig, prevedenih v več jezikov,
*urednik več znanstvenih knjig,
*predavatelj na 98 mednarodnih in 118 domačih znanstvenih srečanjih.
Pričali so, da je bil mentor številnih diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog. Pomembno je vplival na razvoj stroke tako v Republiki Hrvaški kot v svetu. Je ustanovitelj številnih kateder inštitutov, referenčnih centrov in ima 288 objavljenih znanstvenih člankov.

Zdaj čakamo, kdaj bodo pošteni sodniki razsodili o Factografu, viru cenzure in pristranskega poročanja, ki je imelo hude posledice za številne alternativne medije in posameznike. Največ škode pa ima družba, ki ji je odrekana pravica do ločenega mnenja, ki je zapisana v Ustavi Republike Hrvaške.