041 789 319 satjam@gmail.com

Resnica o pandemični povezavi med ‘filantropom’ Billom Gatesom in Svetovno zdravstveno organizacijo počasi prihaja na dan tudi v uradnih ‘mainstream’ medijih. Ameriški ČASOPIS Politico in nemški Die Welt sta opravila 7 mesečno raziskavo  o pretoku denarja v pandemiji in ugotovila, da glavnih  niti v pandemiji NISO vlekle države, temveč Bill Gates in njegova mreža 4 organizacij. Spodaj je povzetek vsebine tega obsežnega raziskovalno novinarskega dela

Bill Gates je skozi svoje 4 prepletene organizacije vlekel glavne denarne niti v kovid času, so ugotovili nemški in ameriški raziskovalni novinarji v obsežni 7 mesečni raziskavi. Povzetek izsledkov spodaj je iz objave logično.com

https://www.logicno.com/politika/bombasticna-analiza-pandemijske-mreze-billa-gatesa-probila-se-i-u-mainstream-medije.html

Ko je izbruhnil Covid-19, svetovne vlade niso bile pripravljene. Od Amerike do Evrope in Azije so se od zmanjševanja grožnje preusmerili k zaprtju svojih meja v ponesrečenem poskusu zajezitve širjenja virusa, ki je kmalu preplavil svet.

Ko so najmočnejše države pogledale vase, so 4 nevladne globalne zdravstvene organizacije začele kovati načrte za boj na življenje ali smrt proti virusu, ki ne pozna meja.

Obsežen ORIGINALNI ameriški elaborat ČASOPISA ‘Politico’ s slikami in povezavami: https://www.politico.com/news/2022/09/14/global-covid-pandemic-response-bill-gates-partners-00053969

“PRENOS MOČI Z NACIONALNIH VLAD NA SKUPINO NEVLADNIH ORGANIZACIJ”

Sledil je skoraj neizprosen prenos moči z nacionalnih vlad na skupino 4 nevladnih organizacij. Oborožene s strokovnim znanjem, podprte s stiki na najvišji ravni in okrepljene z dobrimi odnosi s proizvajalci zdravil, so štiri organizacije prevzele vloge, ki jih pogosto igrajo vlade.

Medtem ko so države še razpravljale o resnosti pandemije, so skupine identificirale potencialne proizvajalce cepiv in ciljno vlagale v razvoj testov, zdravljenja in cepiv. In uporabili so svoj vpliv pri Svetovni zdravstveni organizaciji, da so pomagali ustvariti ambiciozen načrt za distribucijo po vsem svetu …

NITKE VLEČEJO ŠTIRI ORGANIZACIJE, VSE POVEZANE Z GATESOM

Štiri organizacije so v preteklosti sodelovale, tri pa imajo skupno zgodovino. Največja in najmočnejša je bila 1.Fundacija Billa in Melinde Gates. Potem je bil tu še 2.Gavi, globalna organizacija za cepiva, ki sta jo ustanovila Gates in 3.Wellcome Trust, britanska raziskovalna fundacija z več milijardami dolarjev, ki je v preteklih letih sodelovala s fundacijo Gates.

Nazadnje je bila tu še 4.Koalicija za inovacije pripravljenosti na epidemije ali CEPI, mednarodna skupina za raziskave in razvoj cepiv, ki sta jo leta 2017 pomagala ustanoviti Gates in Wellcome. Preiskava kaže, v kolikšni meri so organizacije uporabile svoj vpliv za pomoč pri odločanju o življenju ali smrti ter pri distribuciji cepiv in zdravil.

GLOBALNI MONOPOL

Te 4 organizacije skupaj tvorijo neke vrste globalni zdravstveni monopol. Skupina novinarjev je izvedla 7 mesečno finančno preiskavo – prvo te vrste – 1.fundacije Bill in Melinda Gates, 2.Wellcome Trust, 3.Coalition for Epidemic Preparedness Innovation ali CEPI in 4.Gavi. Pregled je vključeval iskanje po tisočih nepovratnih sredstvih in naložbah, pridobljenih s finančnimi poročili, davčnimi dokumenti, lobističnimi razkritji …

Obstaja na desetine svetovnih zdravstvenih organizacij, ki so delale na pandemiji covida, vendar so tiste, ki so vključene v finančno analizo Politico in Welt, igrale pomembno vlogo pri oblikovanju kriznih programov, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo, za razvoj, zavarovanje in distribucijo testov in cepiv.

DENARNA SLED BILLA GATESA

Štiri organizacije so od januarja 2020 skupaj porabile nekaj manj kot  10 milijard dolarjev  za boj proti Covidu – enak znesek kot Agencija ZDA za mednarodni razvoj, glavna agencija, ki podpira prizadevanja ZDA za boj proti Covidu v tujini.

Njihova finančna moč jim je omogočila dostop do nekaterih najvišjih ravni vlade v ZDA in Evropi. Gavi je porabil več kot katera koli od treh organizacij, ki vodijo COVAX, pobudo za pomoč državam z nizkimi in srednjimi dohodki pri zagotavljanju odmerkov cepiva proti covidu.

Več kot 90 odstotkov od 6 milijard dolarjev je bilo porabljenih leta 2021, potem ko je organizacija lobirala pri ameriških in evropskih vladah za donacije za pomoč pri nabavi odmerkov za države tretjega sveta. Organizacija je pomagala pri cepljenju milijonov ljudi po vsem svetu, vendar ni dosegla splošnega cilja dobave dveh milijard odmerkov do konca leta 2021.

FUNDACIJA BILLA GATESA JE SKUPAJ PORABILA 2,1 MILIJARDE DOLARJEV

Finančna analiza je pokazala, da je fundacija Gates skupaj porabila 2,1 milijarde dolarjev. Tiskovni predstavnik fundacije je potrdil zaključke raziskovalne skupine o porabljenih sredstvih, a dodal, da finančna analiza ni bila “popolnoma usklajena” z njihovo lastno analizo porabe. V začetku tega leta je fundacija na svoji spletni strani objavila nekaj podrobnosti o porabi.

V zadnjih dveh letih so voditelji štirih organizacij porabili najmanj 8,3 milijona dolarjev za lobiranje pri zakonodajalcih in uradnikih v ZDA in Evropi.

Organizirali so na desetine srečanj z zdravstvenimi in političnimi voditelji, ne le zato, da bi zbrali več sredstev za svoje organizacije, ampak tudi, da bi vlade spodbudili k drugačnemu razmišljanju o tem, kako pristopijo k boju proti Covidu.

Na primer, vsi voditelji organizacije so pritiskali na vlade, naj povečajo financiranje in donacije za razdeljevanje odmerkov cepiv v državah z nizkimi dohodki.

VPLIV GATESA NA SVETOVNO ZDRAVSTVENO ORGANIZACIJO

Organizaciji imata pomemben vpliv tudi na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Njihovo financiranje WHO, vključno s pomočjo pri plačilu tamkajšnjega osebja, jim omogoča dostop do voditeljev večstranske organizacije, s katerimi pogosto razpravljajo o tem, kako izboljšati pripravljenost na pandemijo.

Svetovna zdravstvena organizacija določa mednarodno politiko o tem, kako naj se države odzovejo na obsežne izbruhe nalezljivih bolezni, kot je Covid.

Štiri organizacije skupaj letno WHO donirajo milijarde dolarjev. Gatesova fundacija je bila od leta 2020 do 2021 za Nemčijo drugi največji donator WHO. Tudi Gavi je organizaciji podaril veliko denarja – skupaj 432 milijonov dolarjev od leta 2020 do 2021. Jeremy Farrar, direktor Wellcome, je nekoč predsedoval skupini za raziskave in razvoj znanstvenega svetovalnega odbora pri WHO in svetoval generalnemu direktorju, kako se boriti proti covidu po vsem svetu.

CEPI je edina organizacija od omenjene četverice, ki ni donirala WHO.
Ker so bile tri Gatesove organizacije že povezane s Svetovno zdravstveno organizacijo, so lahko sodelovali pri definiranju programov pri WHO, ki so omogočili povečano financiranje njihovih projektov v času Covida.

Leta 2020 so Gatesove organizacije skupaj z več drugimi svetovnimi zdravstvenimi organizacijami in predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije ustvarile  pospeševalnik orodij Covid-19, znan tudi kot ACT-A.

Namen te pobude je bil pospešiti razvoj in distribucijo testov, zdravljenj in injekcij. Svetovna zdravstvena organizacija je nadzirala prizadevanja, vendar so imeli voditelji iz partnerskih agencij, vključno z Gavi in ​​CEPI, ključno vlogo pri vsakodnevnem izvajanju pobude. Osebje Wellcome je bilo tudi močno vključeno v sestanke ACT-A.

Predstavniki organizacij, WHO ter vladni uradniki Norveške in Južne Afrike so razvili proračun in finančni okvir za ACT-A, ki je spodbudil donatorje, da zagotovijo denar za razvoj medicinskih protiukrepov za pandemijo.

CEPI IN GAVI BI PREJELA MILIJARDE DOLARJEV, VEČINOMA OD VLAD

CEPI in Gavi bi prejela milijarde dolarjev, večinoma od vlad, za delo pri razvoju, nabavi in ​​distribuciji odmerkov cepiva državam z nizkimi in srednjimi dohodki prek COVAX.

Od 23 milijard dolarjev, ki so jih prejeli partnerji ACT-A, kot sta Gavi in ​​CEPI, je velika večina šla za razvoj in distribucijo cepiv, vključno s COVAX. Le 2,2 milijarde dolarjev je šlo za krepitev zdravstvenih sistemov posameznih držav.

COVAX ni izpolnil svoje obljube, da bo do konca leta 2021 svetu dostavil 2 milijardi odmerkov, vendar je izpolnil cilj, da bo cepil 20 odstotkov prebivalstva v državah z nizkimi dohodki.

Denarna sled

KAKO DELUJEJO ŠTIRI ORGANIZACIJE BILLA GATESA?

Štiri organizacije se razlikujejo po načinu zbiranja sredstev, dodeljevanju denarja in splošnem delovanju. Dve izmed njih – Wellcome in Gates Foundation – sta človekoljubni ustanovi, ki črpata sredstva iz multimilijarderskih ustanov. So med največjimi dobrodelnimi ustanovami na svetu.

CEPI uporablja denar javnega in zasebnega sektorja za financiranje svojih raziskav in razvoja. In Gavi, organizacija, ki se osredotoča ozko na imunizacijo, jemlje predvsem javni denar – njen upravni odbor sestavljajo predstavniki vlad iz držav donatork in držav prejemnic.

Tri organizacije so neposredno povezane. Fundacija Gates je pomagala financirati ustanovitev Gavi in ​​CEPI. Wellcome Trust, ustanovljen v tridesetih letih 20. stoletja v Združenem kraljestvu, je sodeloval s fundacijo Gates pri razvoju zdravljenja Covida in ločeno namenil 22 milijonov dolarjev CEPI za pomoč pri pospeševanju razvoja odmerkov cepiva.

Fundacija Gates in Wellcome Trust sta finančno podprla prizadevanja COVAX – pod vodstvom Gavija, CEPI in UNICEF – za razširitev dostopa do cepiv proti covidu.

Organizacije pogosto sodelujejo pri pobudah, povezanih s pandemijo, in usklajujejo strategije za boj proti izbruhom nalezljivih bolezni po vsem svetu. V času pandemije covida so se prekrivale tudi pri investicijah in nepovratnih sredstvih, kaže ta finančna analiza ČASOPISA Politica in Die Welta.

SPODKOPALA ASTRAZENECO?!

Dali so milijone dolarjev na desetine istih organizacij, vključno s farmacevtskimi podjetji in akademskimi ustanovami.

Prekrivanje poudarja, v kolikšni meri so odločitve štirih organizacij koristile določenim skupinam pred drugimi. To dokazuje primer, kako so enako kritično gledali na nekatere farmacevtske organizacije, kot sta Clover Biopharmaceuticals s sedežem na Kitajskem in AstraZeneca s sedežem v Veliki Britaniji.

PREDNOST CEPIV

Štiri organizacije so veliko vložile v razvoj in nabavo cepiva proti covidu, pri čemer so porabile 2,4 milijarde dolarjev. Približno 75 odstotkov sredstev, ki so šla v razvoj in nabavo medicinskih protiukrepov – vključno s cepivi, testi in zdravili – je bilo namenjenih samo za cepiva.
CEPI je glede na finančno analizo porabil 1,7 milijarde dolarjev za razvoj in nabavo cepiva.

Več kot 30 odstotkov celotne porabe fundacije Gates Covid je šlo za razvoj cepiva.

Veliko manj sredstev je šlo za razvoj in nabavo zdravil in testov, kar kaže na to, koliko so štiri organizacije s svojo finančno težo dale za cepivo.

Več voditeljev organizacij, vključno z Billom Gatesom v intervjuju februarja 2022 za Politico je dejalo, da bi bilo treba po vsem svetu narediti več za vlaganje v razvoj in distribucijo zdravil.

PRIPRAVLJAJO SE NA NOVO PANDEMIJO

Štiri organizacije trenutno lobirajo pri zakonodajalcih in uradnikih v ZDA in Evropi, da namenijo več sredstev za pripravo na naslednjo pandemijo in cepiva.

V svoji novi knjigi Gates poziva vlade, naj financirajo skupino strokovnjakov za pandemijo, vključno z epidemiologi in drugimi znanstveniki ter strokovnjaki za javno zdravje.

Prav tako je pozval svet, naj stori več za krepitev zdravstvenih sistemov po svetu, da bodo pripravljeni na spopadanje z naslednjim večjim izbruhom nalezljive bolezni.